WORD VRIJWILLIGER

Hulp van vrijwilligers is van onschatbare waarde.
De inzet en het enthousiasme van vrijwilligers zorgen ervoor dat bezoekers zich thuis voelen en voldaan weer naar huis gaan.

Er zijn verschillende manieren om als vrijwilliger bij het Helders museum te helpen.

Vertel bezoekers als zaalgids een geweldig verhaal tijdens hun bezoek. Help het expositie team bij het inrichten van nieuwe exposities of werk met een groepje vrijwilligers om de collectie te beheren.

Hieronder leest u meer over de verschillende vrijwilligersfuncties.

ZAALGIDS

Achter elke foto en elk object zit wel een verhaal. Deze verhalen brengen het museum tot leven. Ze worden verteld aan bezoekers.

Als zaalgids beantwoord je vragen over de historie van Den Helder, de collectie en vertel je gastvrij en met passie. Je weet als geen ander en leuke informele sfeer over te brengen. Samen met enthousiaste collega’s ben je bezig om bezoekers een unieke ervaring te bieden.

VRIJWILLIGER TENTOONSTELLINGEN

Een museum is geen museum als er niks tentoon wordt gesteld. Het Helders museum kent een vaste collectie een semi-vaste collectie en een wisselde expositie. Met enige regelmaat worden de exposities aangepast en vernieuwd.

Dit kan zijn omdat er een heel nieuw thema komt of dat er objecten worden gewisseld of aangevuld in bestaande exposities. 

Als vrijwilliger tentoonstellingen ben je samen met je collega's verantwoordelijk voor de inrichting van het museum en het uitwerken van de thema's tot een volwaardige expositie. Je krijgt veel objecten door je handen en met elke expostie wordt het museum beter en mooier!

Een vrijwilliger tentoonstellingen is creatief, heeft ruimtelijk inzicht, denkt in oplossingen en is accuraat.  

 

 

 

 

VRIJWILLIGER COLLECTIEBEHEER

De collectie van het museum groeit. De collectie omvat een zeer breed scala aan objecten van een speld met het Helderse wapen tot aan een bakkerskar die in de stad heeft rond gereden met vers brood.

Om de collectie overzichtelijk te houden dient de collectie geinventariseerd en gedocumenteerd te worden. Op deze wijze kunnen we makkelijk objecten opzoeken en worden de vaak kwetsbare objecten goed bewaard. 

Dit is een verantwoordelijke taak waarbij geduld en precisie een belangrijke eigenschap zijn. Verder is het fijn als je ook aan onderstaande punten kan voldoen: 

– Je hebt affiniteit met het uitvoeren van taken op het gebied van collectiebeheer,

– Je bent op de hoogte hoe je om moet gaan met collectie, of ben je bereid dit te leren,

– Je hebt gevoel voor de waarde en kwetsbaarheid van de objecten,

–Je bent enigzins bekend met digitale verwerking,

–Je kunt zelfstandig werken.