Na het sluiten van de visafslag van Den Helder in 2022 zijn de laatste (grote) Helderse viskotters begin 2023 gesaneerd waaronder de 42,9m lange, uit 1994 stammende, boomkorkotter de HD4 van de familie Bais.

De teloorgang van de Helderse visserij maakt binnen de Helderse gemeenschap veel emoties los. Om deze emotionele gebeurtenis een plek te kunnen geven zijn er op initiatief van het Helders Museum, met akkoord van de voormalig eigenaren de familie Bais, kenmerkende delen van de kotter uitgesneden door scheepssloperij Hoeben RDM uit Kampen.

Op vrijdag 12 mei zijn enkele delen van deze in februari gesaneerde Helderse visserskotter de HD4 teruggekeerd naar Den Helder. In samenwerking met Zeestad staal Den Helder wordt nagedacht over een passende en waardige invulling voor deze delen. Voorop staat dat we een eerbetoon aan de Helderse visserij willen neerzetten, waarbij deze delen als basis moeten gaan dienen. We vragen hierbij wij hulp van het publiek om mee te denken over een passende invulling. Uiteraard zijn alle ideeën welkom.

Crowdfunding
De stukken van de HD4 zullen tijdelijk bij Zeestad staal op Willemsoord worden tentoongesteld, zodat deze voor een ieder te bezichtigen zijn totdat er een definitief ontwerp bedacht is.

Het is de bedoeling dat alle delen elk een monument ter nagedachtenis aan de visserij gaan vormen. In welke vorm en waar? Dat laten we over aan de inwoners van onze gemeente.  

Om alle plannen te kunnen verwezenlijken is er een aanzienlijk bedrag nodig. Hiervoor vragen wij via crowdfunding een bijdrage van een ieder die het idee een warm hart toedraagt. 

Wilt u bijdragen aan dit unieke project dit kan via de donatie knop rechtsboven op deze website of KLIK HIER OM TE DONEREN(Online doneren gebeurd veilig en anoniem via IDEAL)